Tuesday 17 April 2012

Kuah dhall yang simple

Assalamualaikum,

Tak tau nak masak apa hari ni...end up buat benda ni ....


Buat benda ni pun sebab my eldest, Ilyas susah sikit nak makan. Tapi kalau roti canai, laju je dia. Memandangkan dalam freezer ada roti canai segera bila bukak2 peti ais memikirkan apa hidangan hari ni. Yup, saya malas nak masak nasik ari ni...hik hik

Anyway, bahan2nya:-

1 cawan kacang dhall
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 biji carrot
1/2 inci halia (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
1 1/2 sudu kecil biji sawi
10 helai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji cili kering (potong 2 atau 3)

Caranya : Rebus kacang dhall bersama serbuk kunyit dgn air dalam periuk. Agak2 dah nak empuk, masukkan carrot yg dah dipotong tadi. Di kuali yg lain, tumiskan semua bahan2 lain dgn sedikit minyak, bila dah garing & naik bau, tuangkan kedalam periuk kacang dhall tadi. Tambahkan garam & sedikit gula. (nota~merebus kacang dhall mmg agak lama nak empuk, ada la lebih kurang 45minit)


Selamat mencuba

2 comments:

  1. wah suka resepi ni.. lama dah cari, arini baru dpt.. dulu2 arwah mak aku selalu wat kuah ni + roti canai homemade.. (psst: ija... mmg x yah buh santan ke?).. hhhm pastu bahan tumis tu tumis asing ekk... sori la byk sgt soklan...

    ReplyDelete
  2. Sorry for ur lost ye mayang. Best tuh, roti canai homemade. Iye, x pyh pakai santan & mmg tumis asing. Bila dhall dah empuk baru start tumis. Pastu tuang dlm periuk kuah dhall tu. Pastu adjust sendiri garam & gulanya. Try le...pasti x nyesal...he he (ini pun resepi mak aku)

    ReplyDelete