Saturday 14 April 2012

Aku & masak ~ Nasi Mint & Ayam Tandoori bersama Raita Timun & Tomato

Assalamualaikum,

Lamanya tak menghapdet, hari2 dok mengadap facebook, ni le jadinya.

Anyway, hari ni kitorang ke Giant untuk beli barang dapor, maka kepala pon berlegar2 lah mereka2 nak masak apa, tetiba nak buat yg mcm tajuk diatas.



Resepinya :


Ayam tandoori


1/2 ekor ayam
3/4 cawan yogurt asli
1 sudu besar serbuk jintan putih (cumin)
1/2 biji perahan lemon
sedikit kunyit
serbuk paprika
1 sudu besar serbuk cili
Sedikit pewarna merah
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
garam

Caranya : campur semua bahan dalam 1 bekas & sebatikan, lumurkan pada ayam. Marinade sekurang2nya 3 jam dlm fridge. Bakar dgn suhu 180degree selama 35 minit (ikot size ayam masing2. ini potongan kecil)

Nasi Mint

2 pot nasi (masak nasi seperti biasa)
1 cawan daun pudina (dikisar)
1 biji cili api (dikisar)
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
Rempah 4 serangkai~kulit katu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih
1 helai daun bay
garam
Butter untul menumis (guna minyak sapi lagi ok)

Caranya : Sejukkan nasi & ceraikan. Tumis rempah 4 serangkai dgn butter, bila naik bau masukkan halia & bawang putih yg ditumbuk, kacau sebentar & masukkan bawang holland & bay leaf. Bila agak dah lutsinar bawang holland tu, masukkan campuran daun pudina & cili api tadi & garam (jgn banyak sgt). Kacau2 dalam 1 minit & terus masukkan nasi. Gaul & tutup api. Kiranya macam buat nasik goreng la tapi perisa mint.

Raita Timun & Tomato

1 cawan yogurt asli
1/2 biji timun diumpil bijinya (potong ikot style masing2)
1/2 biji tomato dibuang bijinya (potong ikot suka masing2)
1/2 biji bawang besar (pun potong ikot style masing2)
1 sudu kecil jintan putih (cumin)
1 sudu besar daun ketumbar (chopped)
1 sudu besar daun pudina (chopped)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Caranya : Campurkan semua bahan dlm mangkuk kecuali timun, tomato & bawang besar. Kacau2 & sebatikan. Masukkan timun, tomato & bawang besar & gaul. Simpan dlm fridge


Cuba eh...!




No comments:

Post a Comment