Wednesday 23 May 2012

Chapatti with Dhall Gravy & Sambal Sardine mamak style

Assalamualaikum,

Selalunya bila Sunday kami sekeluarga termasuk parents-in-law membreakfastkan diri di Azhaar Maju yang terletak dekat dengan The Mines Shopping Centre, and apa yang best kat sini ialah sambal sardinnya. Setelah banyak kali rasa & godek2 bahan dlm piring sambal sardin tu, hari ni tibalah masanya untuk try & error.

Ini lah rupa sambal sardin hasil main masak-masak pagi tadi.



Sambal sardin yang kaler merah tu ye...


Sambal sardine mamak style tu di makan bersama kuah dhall & chapatti. Ok la kot, ada la rasa ala2 Azhaar Maju sikit2..he he


Resepinya:

1 tin kecik sardin (saya pakai marina)
1 biji bawang besar (hiris)
1/2 inci halia (mayang)
2 biji bawang putih (hiris)
10 helai daun kari
1 1/2 biji tomato yang masak ranum (dipotong ikot suka~saya potong 8)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya :

Tumis bawang besar, halia, bawang putih & daun kari. Bila dah agak wangi masukkan sardin beserta kuahnya sekali. Campurkan serbuk cili & serbuk jintan putih, kacau & masukkan pula tomato & tambah 1 1/2 cawan air. Tambah gula & garam. Let it simmer sampai kuah agak2 kering. Sedia dihidang.








No comments:

Post a Comment