Tuesday 26 June 2012

Lemon & Rosemary Roasted Chicken with Macaroni & Cheese

Assalamualaikum,

Petang Khamis lepas buat Ayam Panggang dgn Mac & Cheese untuk berbuka.



Buat untuk makan 2 orang je, anak2 tak makan roasted chicken.

Resepinya kat bawah ni ye...

Untuk Lemon & Rosemary Roasted Chicken

Bahan2 :


1/2 ekor ayam (diambil dari 1 ekor ayam yang dibelah 2)
1 biji perahan lemon
2 sudu herba rosemary (saya pakai dry rosemary, kalau dapat yang fresh lagi ok)
2 sudu madu
2 sudu minyak zaitun
Garam & lada hitam (secukup rasa/ikot suka banyaknya)

Cara :

Bancuh bahan2 kecuali ayam hingga sebati, perapkan ayam dgn bahan tadi & simpan dalam fridge sekurang2nya 3 jam (saya buat hari tu 5 jam).

Keluarkan ayam 1/2 jam sebelum bakar. Selepas itu balutkan ayam dengan aluminium foil. Bakar selama 35 minit pada suhu 200 degree. Keluarkan ayam & buka foil. Sambungkan bakar lagi 10 minit (total 45 minit). Bila nak hidang baru potong 2, untuk kekalkan ke'juicy'annya :).

Anyway, gravy saya buat cara mudah (main tipu :p), pakai mushroom soup je. Bahan2 & caranya ialah :

1 tin sup cendawan (saya guna Campbell)
1 tin air
1/4 botol sos lada hitam (saya guna jenama Puteri)
1 sudu serbuk perasa ayam/kiub ayam

Bancuh bahan diatas didalam periuk & kacau sehingga menggelegak & tutup api. Tada...dah siap!

Untuk Macaroni & Cheese

4 genggam elbow pasta (rebus al dente-dah masak, tapi masih keras/firm dgn garam & toskan)
1/2 liter susu segar
1 cawan cooking cream (kalau takde cooking cream, lebihkan fresh milk)
3 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
5 keping cheddar cheese (yg sliced cheese mkn dgn roti tu...)
3 sudu besar grated parmesan cheese

Cairkan butter dlm pan, tak sempat habis mencair terus masukkan tepung, kacau lebih kurang 1 minit (jgn bagi garing ye!), terus masukkan susu segar, janngan berhenti kacau ye. Bila dah menggelegak kecilkan api & masukkan cheddar cheese. Bila dah cair cheese tu tutup api & masukkan elbow pasta yg direbus tadi, taburkan parmesan cheese & kacau hingga cheese mencair. Sedia dihidang.

Selamat mencuba ye!










No comments:

Post a Comment