Thursday 7 June 2012

Swedish meatball with Gravy & Mashed Potato & Cranberry Sauce

Assalamualaikum,

Menu berbuka hari ni. Pagi2 subuh dah siap buat meatball & gravy nya. Naik ke tengahari sikit baru buat mashed potatonya.


Resepinya kat bawah ni ye:

Untuk meatball

200 gm minced beef (saya guna Ramly)
1/2 biji bawang holland (diced)
1/2 biji telur yang dipukul ala2 manja
2-3 titik worcestershire sauce
sedikit serbuk jintan putih~cumin (hujung sudu)
sedikit black pepper
2 sudu besar butter
1 sudu olive oil

nota : resepi ni intai2 dari beberapa page setelah menggugel dari website omputeh macam cooks.com, simplyrecipe & foodchannel, most of the recipe kene letak breadcrumbs & parsley, saya abaikan 2 bahan ni sebab tak ada dalam stok dapur. Sila lah tambah ye kalau berminat!

Gaulkan bahan2 diatas & bulat2kan, panaskan pan dengan butter, campurkan sesudu olive oil (untuk elak minyak jadi hitam), susunkan meatball dgn cermat, jangan terlekat antara 1 dgn yang lain ye...

Bila agak dah menguning/coklat, balikkan meatball & biarkan sebelah lagi garing sikit2. Pindahkan ke dalam loyang & bakar lagi 5-8 minit @ 150 degee celcius.

Minyak/butter belen goreng meatball tadi jangan dibuang ye...nak buat gravynya. Panaskan pan minyak/butter, masukkan 2 sudu besar tepung gandum & kacau. Dalam 1 minit masukkan 1 1/2 cawan air, 1 ketul kiub daging, 1 helai bay leaf & 2-3 titik worcestershire sauce. Dashkan sedikit black pepper. Tak perlu letak garam ye sebab butter & worcestershire sauce tu dah masin. Didihkan guna api kecil sehingga agak pekat.

Untuk mashed potato pulak :

3 biji russet potato bersaiz besar
1 1/2 cawan susu segar
3 sudu butter
salt & pepper

Caranya : rebus kentang hingga empuk (saya potong 6 supaya cepat empuknya), Angkat & toskan, biarkan sejuk & mash kan.

Panaskan pan/periuk dengan butter, bila butter mencair masukkan susu segar, tunggu sehingga menggelegak, tambahkan sedikit saja garam & pepper. Bila dah menggelegak tu, kacau jgn bagi pecah minyak/susu dalam 2-3  minit. Tutup api. Tunggu agak2 suam barulah dicampurkan dengan mashed potato tadi.

Untuk cranberry sauce tu saya pakai yang dalam tin je (beli kat coldstorage). Campuran 3 sudu besar cranberry sauce & 1/4 cawan air panas.






No comments:

Post a Comment