Wednesday, 23 May 2012

Chapatti with Dhall Gravy & Sambal Sardine mamak style

Assalamualaikum,

Selalunya bila Sunday kami sekeluarga termasuk parents-in-law membreakfastkan diri di Azhaar Maju yang terletak dekat dengan The Mines Shopping Centre, and apa yang best kat sini ialah sambal sardinnya. Setelah banyak kali rasa & godek2 bahan dlm piring sambal sardin tu, hari ni tibalah masanya untuk try & error.

Ini lah rupa sambal sardin hasil main masak-masak pagi tadi.



Sambal sardin yang kaler merah tu ye...


Sambal sardine mamak style tu di makan bersama kuah dhall & chapatti. Ok la kot, ada la rasa ala2 Azhaar Maju sikit2..he he


Resepinya:

1 tin kecik sardin (saya pakai marina)
1 biji bawang besar (hiris)
1/2 inci halia (mayang)
2 biji bawang putih (hiris)
10 helai daun kari
1 1/2 biji tomato yang masak ranum (dipotong ikot suka~saya potong 8)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya :

Tumis bawang besar, halia, bawang putih & daun kari. Bila dah agak wangi masukkan sardin beserta kuahnya sekali. Campurkan serbuk cili & serbuk jintan putih, kacau & masukkan pula tomato & tambah 1 1/2 cawan air. Tambah gula & garam. Let it simmer sampai kuah agak2 kering. Sedia dihidang.








Monday, 21 May 2012

Terfikir Lagi

Assalamualaikum,

Pagi tadi tengok rancangan 'Pesan Atok' masa nak tidokan si kecik. Ustaz Dato' Abu Hassan Din menceritakan tentang hak-hak jiran. Alhamdulillah, dapat ilmu bermanfaat hari ni.

Tapikan, just terfikir...kenapa ek orang dulu2 rumahnya sebuah sebuah & jaraknya jauh antara satu sama lain, tapi 1 kampung kenal sesama sendiri?? Berbanding kita ni, kebanyakkannya tinggal sangat dekat, dinding bertemu dinding, & ada yang bercantum kiri kanan atas bawah, tapi tak berapa kenal jiran kita. Paling kuat kenal pun jiran yang betul2 sebelah kiri & kanan kita.

Hmmm..fikir...fikir...

Tuesday, 15 May 2012

Terfikir Sejenak.....

Assalamualaikum

Hanya lintasan hatiku....

Pernah dengar Ustaz beritahu hidup akan lebih diberkati sebab tidak berhutang; Pernahkah kalian terfikir yang tok nenek moyang kita dulu bebas hutang, tidak berkereta & rumah pun buat sendiri. Cerai berai pun jarang sangat kita dengar. Tak seperti sekarang. Mungkinkah 'berhutang' itu salah satu faktornya? Iye, agak mustahil kita keluar dari kepompong hutang tapi cuba kita fikir dalam dalam....

Dan....pernah jugak terfikir zaman2 dulu, zaman tok nenek moyang kita, kes buang bayi kalau adapun amat jarang berlaku (mungkinlah, bukannya ada source pun nak refer statistiknya tapi aku yakin). Mungkin sebab orang dulu2 seawal 12, 13 tahun dah berkahwin, walaupun scientifically rahim tak berapa kuat lagi hence banyak baby yang mati dalam perut. Tapi sekurang2nya zina dapat dielakkan. Terfikir je...

Tuesday, 1 May 2012

Chicken Quesadilla, Chicken & Pepper Wrap with Salsa & Guacamole

Assalamualaikum,

Weekend yang lepas terjumpa Avocado yang masak ranum kat Giant, maka mula lah berangan2 nak buat Alpokat Juice, minuman wajib try kalau kita berkunjung ke Indonesia. Teringat trip ke Bandung yang dikunjungi sampai 2 kali tahun lepas.

Ni gambarnya...Jus ni dinikmati pada Ahad lepas.



Bahan2nya (Untuk 2 gelas besar):

2 biji Avocado yang masak ranum
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 liter susu segar
Ais

Selalunya dihidangkan bersama choc syrup yang ditambah ke dalam gelas. Tapi dek kerana ke'rajin'an walaupun dlm fridge ada coklat masakan maka, saya ambik choc powder & boh atas jus tu. Mmm...mmg lemak berkrim....cubalah ye.

Disebabkan ada belen lagi 2 biji Avocado, maka Encik Suami teringin pulak nak buat guacomole. Di hari pekerja yang hening ini, maka inilah hasil kerjasama kami hari ini.

Chicken Quesadilla, Chicken & Pepper wrap with Tomato Salsa & Guacomole



Bahan2 untuk Chicken Quesadilla :

Wraps
Isi ayam di potong nipis
1/2 biji red bell pepper (capsicum)
1/2 biji Bawang Holland
2 keping Sliced Cheddar cheese
Mozzarella cheese
Sedikit Daun Ketumbar
Minyak untuk menumis
Black Pepper & Salt

Caranya :-

Panaskan kuali dengan sedikit minyak, gorengkan isi ayam yang telah diperisakan dengan lada hitam & garam. Balik2kan, Bila agak2 masak masukkan bell pepper & bawang Holland. Stir lebih kurang 1 minit & tutup api.

Di atas kuali leper, ambil sekeping wrap & taburkan 1 cheddar cheese (carikkan kepada bahagian kecil), kemudian letakkan tumisan ayam, pepper & bawang tadi. Taburkan baki 1 cheddar cheese & Mozzarella Cheese. Disudahi dengan sekeping lagi wrap. Pasang Api & biarkan dlm 1 - 2 minit (ikot masing2 ye..jgn hangit udah). Kemudian terbalikkan & panaskan pulak sebelah lagi. Angkat, potong 4 & hidangkan.

Bahan2 Untuk Chicken & Pepper Wrap :

Intinya adalah belen tumisan ayam, pepper & bawang tadi cuma ditambah dengan lettuce & diwrapkan.

Bahan2 Tomato Salsa :

1 biji Tomato bersaiz bersar (tidak terlalu masak~buang biji & didadu)
1/2 biji bawang besar (didadu agak nipis)
2 biji limau nipis (diperah jusnya)
3 biji cili api (belah 2, buang biji & hiris nipis)
Sedikit daun ketumbar (dicincang)
Secubit crushed black pepper
Garam & gula

Gaul semua bahan & serve chill.

Bahan2 Guacamole (resepi & air tangan cik abang)

2 biji Avocado yang masak ranum
1 biji tomato yang masak ranum (dadu nipis)
1 biji bawang putih (cincang halus)
1 biji perahan limau nipis
1 pokok daun ketumbar (dicincang)
Garam & Black pepper

Caranya :- Mash kan Avocado & gaulkan semua bahan. Serve Chill

Inilah rupa 'wrap' tu.













Thursday, 26 April 2012

Pasta Campak Campak

Assalamualaikum,

Hari ni saya berpuasa. Maka jadilah pasta yang dinamakan 'Pasta campak campak'

Oleh kerana masakan ini sangat simple maka terjadilah tajuk di atas.


Saya sertakan resepinya disini ye :

Bahan2 :

Pasta bentuk suka hati (direbus bersama garam-yg saya buat untuk 3 orang)
5 beef strips dipotong ikot suka hati juga (jangan terlalu kecil, tak terasa nanti)
3 ulas bawang putih (chopped)
2 sudu kecil italian herbs
1 sudu chilli flakes (saya guna 2 peket lebihan domino's mcm dlm gambar)
Sedikit lada hitam
Minyak zaitun
Serbuk parmesan cheese

Caranya :

Rebus pasta as per packet's instruction & perasakan dgn garam, toskan bila dah masak.
Di pan yang lain, gorengkan beef strips yang telah dipotong tanpa minyak. Balik balikkan sehingga garing & tutup api. Dengan segera, drizzle some olive oil & campakkan bawang putih, italian herbs, chilli flakes & secubit crushed black pepper. Kemudian campakkan pulak pasta & gaul, last sekali taburkan parmesan cheese.

nota : tak perlu letak garam sebab beef strips tu masin. Lagipun kita dah garamkan dulu pasta tu kan.

Tuesday, 17 April 2012

Kuah dhall yang simple

Assalamualaikum,

Tak tau nak masak apa hari ni...end up buat benda ni ....


Buat benda ni pun sebab my eldest, Ilyas susah sikit nak makan. Tapi kalau roti canai, laju je dia. Memandangkan dalam freezer ada roti canai segera bila bukak2 peti ais memikirkan apa hidangan hari ni. Yup, saya malas nak masak nasik ari ni...hik hik

Anyway, bahan2nya:-

1 cawan kacang dhall
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 biji carrot
1/2 inci halia (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
1 1/2 sudu kecil biji sawi
10 helai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji cili kering (potong 2 atau 3)

Caranya : Rebus kacang dhall bersama serbuk kunyit dgn air dalam periuk. Agak2 dah nak empuk, masukkan carrot yg dah dipotong tadi. Di kuali yg lain, tumiskan semua bahan2 lain dgn sedikit minyak, bila dah garing & naik bau, tuangkan kedalam periuk kacang dhall tadi. Tambahkan garam & sedikit gula. (nota~merebus kacang dhall mmg agak lama nak empuk, ada la lebih kurang 45minit)


Selamat mencuba

Saturday, 14 April 2012

Aku & masak ~ Nasi Mint & Ayam Tandoori bersama Raita Timun & Tomato

Assalamualaikum,

Lamanya tak menghapdet, hari2 dok mengadap facebook, ni le jadinya.

Anyway, hari ni kitorang ke Giant untuk beli barang dapor, maka kepala pon berlegar2 lah mereka2 nak masak apa, tetiba nak buat yg mcm tajuk diatas.



Resepinya :


Ayam tandoori


1/2 ekor ayam
3/4 cawan yogurt asli
1 sudu besar serbuk jintan putih (cumin)
1/2 biji perahan lemon
sedikit kunyit
serbuk paprika
1 sudu besar serbuk cili
Sedikit pewarna merah
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
garam

Caranya : campur semua bahan dalam 1 bekas & sebatikan, lumurkan pada ayam. Marinade sekurang2nya 3 jam dlm fridge. Bakar dgn suhu 180degree selama 35 minit (ikot size ayam masing2. ini potongan kecil)

Nasi Mint

2 pot nasi (masak nasi seperti biasa)
1 cawan daun pudina (dikisar)
1 biji cili api (dikisar)
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
Rempah 4 serangkai~kulit katu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih
1 helai daun bay
garam
Butter untul menumis (guna minyak sapi lagi ok)

Caranya : Sejukkan nasi & ceraikan. Tumis rempah 4 serangkai dgn butter, bila naik bau masukkan halia & bawang putih yg ditumbuk, kacau sebentar & masukkan bawang holland & bay leaf. Bila agak dah lutsinar bawang holland tu, masukkan campuran daun pudina & cili api tadi & garam (jgn banyak sgt). Kacau2 dalam 1 minit & terus masukkan nasi. Gaul & tutup api. Kiranya macam buat nasik goreng la tapi perisa mint.

Raita Timun & Tomato

1 cawan yogurt asli
1/2 biji timun diumpil bijinya (potong ikot style masing2)
1/2 biji tomato dibuang bijinya (potong ikot suka masing2)
1/2 biji bawang besar (pun potong ikot style masing2)
1 sudu kecil jintan putih (cumin)
1 sudu besar daun ketumbar (chopped)
1 sudu besar daun pudina (chopped)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Caranya : Campurkan semua bahan dlm mangkuk kecuali timun, tomato & bawang besar. Kacau2 & sebatikan. Masukkan timun, tomato & bawang besar & gaul. Simpan dlm fridge


Cuba eh...!